Ileana Stana Ionescu a decedat la 87 de ani duminică, 30 iunie. Povestea de viață a regretatei actrițe este, fără îndoială, uluitoare.
Născută la 14 septembrie 1936, la Brad (Hunedoara), a debutat ca actriţă la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în „Şcoala femeilor”, de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde câţiva ani mai târziu a fost remarcată de Radu Beligan şi invitată să concureze pentru un post la Teatrul Naţional din Bucureşti.
În anul 2011, Ileana Stana Ionescu spunea, într-un interviu acordat pentru Adevărul, că „numai întâmplarea a făcut să ajungă actriţă, deşi nu avea nicio pregătire în domeniu”. Îi plăcea să scrie, astfel că își dorea să devină jurnalist.
Pentru a începe cursurile la Facultatea de Jurnalism „trebuia să ai un dosar pur, ceea ce nu era cazul meu”.
„Nu mai ştiu exact ce m-a incitat la această profesie. Îmi plăcea să scriu, iar pe-atunci eram convinsă că pot face această meserie. Dar destinul şi-a spus din nou cuvântul. Pe vremea aceea, ca să poţi face Facultatea de Jurnalism, trebuia să ai un dosar pur, ceea ce nu era cazul meu. Aveam o descendenţă «nesănătoasă»: sunt pe jumătate italiancă, iar tatăl meu fusese ofiţer în armata lui Antonescu. Aşa că a trebuit să renunţ la această facultate”, a dezvăluit la acea dată actrița.
La doar 6 ani, Ileana Stana Ionescu și-a pierdut tatăl, iar copilăria ei nu a fost una prea fericită.
„A murit pe front. Mama s-a chinuit pe vremurile acelea grele, cu bani puţini. Dar m-a crescut în aşa fel încât n-am simţit toate neajunsurile şi criza de după război”, spunea actrița. Bunicul din partea mamei era italian. Au crescut în aceeaşi casă, dar în 1948, când s-a făcut repatrierea, a plecat în Italia”, povestea ea într-un interviu.
Remarcată de Radu Beligan și chemată la București Actriţa Ileana Stana Ionescu, cu o carieră de peste şase decenii, va rămâne în inimile spectatorilor roluri celebre precum fost Liubov Ranevskaia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992, şi Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban, 1990, amintște News.ro, în articolul în care trece în revistă cariera impresionantă a actriței.